The Musical Box: Mott the Hooples första år

lördag 8 juni 2013

Mott the Hooples första år

MOTT THE HOOPLE – ROCK AND ROLL QUEEN - 1972

Det här är en legendarisk LP - Rock And Roll Queen med Mott the Hoople. Bara omslagsbilden är tillräcklig för det.
Det är ett samlingsalbum från Mott the Hooples tidiga år. Den gavs ut när bandet efter en rad felsatsningar till slut slagit igenom 1972 med All The Young Dudes (Bowies låt) och skivbolaget med fingertoppskänsla fick för sig att det fanns extra pengar att göra...

Rock And Roll Queen innehåller låtar från Mott the Hooples fyra ”okända” tidiga plattor, Mott the Hoople, Mad Shadows, Wild Life och Brain Capers.

Fördelen med Rock And Roll Queen är så klart att det är de bästa låtarna som kommit med, Rock and Roll Queen, Walking With A Mountain och synnerligen ruffiga Thunderbuck Ram, som exempel.

Sen gör Ian Hunter också en alldeles lysande version av Kinks You Really Got Me. Det var förresten den låten de öppnade hela sin karriär med, den låg som första spår på debutskivan...

Och efter att ha lyssnat igenom Rock And Roll Queen (inte för första gången, nä, nä, i början av 70-talet gick den varm...) är det bara att skala bort det där glamrocksskimret som vilar över Mott the Hoople.

Det här är absolut inte glamrock. Det är rock. Skramligt och skränigt, naivt och ljuvligt. Roligt och skumt. Kul lyssning helt enkelt!

Nr: 1628/2222

1 kommentar:

  1. "Midnight lady" är ju faktiskt en tidigare outgiven låt, så om inte annat för dess skull måste man ju ha plattan.

    SvaraRadera