The Musical Box: Sex, droger och rock´n roll

söndag 23 juni 2013

Sex, droger och rock´n roll

IAN DURY & THE BLOCKHEADS – 1977

En av tidernas mest underskattad LP-skivor! Det här är något av det allra, allra bästa som kom ut av hela punk- och new wave-vågen i slutet av 70-talet. New Boots And Panties är i samma klass som Jesus Of Cool, My Aim Is True och Parkers blixtrande Squeezing Out Sparks.
Ian Durys sällsynta förmåga att både underhålla och vara obekväm, gör att New Boots And Panties är både hejdlöst humoristisk och cyniskt elak samtidigt som den musikaliskt sammanfattar hela nya vågen; glamrock, boogie, punk, pop och disco. Det är en mycket underhållande skiva som är precis lika bra nu för tiden.

Skivan är underskattad i dag också. Ian Dury sågs nog som en inte allt för seriös musiker på sin tid. Det var ingen som tog New Boots And Panties på allvar och ingen vågade ens jämföra Ian Dury med Elvis Costello och de andra hjältarna.

Men när Ian Dury avled år 2000 spelade en rad artister, bland annat Sinead O´Connor och Paul McCartney, in den här skivan igen under namnet Brand New Boots And Panties. Det säger väl en del?

Sex & Drugs & Rock & Roll är naturligtvis den här plattans mest lysande låt. En riktigt grym sak, elak, bitter och ändå laddad med humor.
Men det räcker så klart inte med sex och droger. Wake Up And make Love To Me, Sweet Gene Vincent, I´m Partial To Your Abracadabra, Clever Trevor, Blackmail Man, alla är det låtar som hör till det bästa från sin tid.

Det räcker inte med sex och droger för att sammanfatta slutet av 70-talet. Det krävs lite rock and roll också...

Nr: 1720/2222

3 kommentarer:

  1. "Sex and drugs and rock'n'roll" var ju ursprungligen inte ens med på skivan. Den är tillagd på senare pressningar. Själv har jag en utgåva där den inte nämns på omslaget men ändå ligger på skivan. För övrigt är det, vilket jag tycker är lite kul, en utgåva med utviksomslag. Fransk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja när du säger det, så var det ju. Den var inte med från början. Det var nog därför jag inte köpte skivan förrän senare, den jag har är en senare press.
      En fransk skiva? Är det Stiff också eller möjligtvis New Rose?

      Radera