The Musical Box: Alla älskade The Knack

söndag 14 juli 2013

Alla älskade The Knack

One-Hit-Wonders – Del 21

Här handlar det inte bara om en enda låt. Det handlar om en hel grupp...och deras första LP...och deras superhit My Sharona. Sorgligt, The Knack var bättre än att bli en One-hit-wonder.

THE KNACK – GET THE KNACK – 1979

Snacka om One-hit-wonder. The Knacks singel My Sharona är nog den smaskigaste av dem alla. Säg bara ”My Sharona” till nån som var på rätt sida tonåren 1979 och du får ett fånigt leende tillbaka...och sen börjar de sjunga...för texten kunde - och kan - alla som var med fortfarande utantill. Säger de nåt annat så ljuger de.
Vilket år 1979 var förresten. Vilka blandband man kunde få ihop; Blondie, Graham Parker, Elvis Costello, Clash, Pretenders och så The Knack. My Sharona var nog med på alla de där kassettbanden som man gjorde på den tiden. Det du!

Det var singeln det. LP var en lite annan sak. Det var färre som såg till att köpa hem den, vilket givetvis var en miss. Hela LP:n är kanon. Get The Knack är fortfarande en lysande läcker liten powerpop-platta, en av de första. Kanske till och med den allra första amerikanska new wave-LP:n, det finns rockhistoriker som påstår det.

The Knack jämfördes till och med med Beatles (vilket givetvis var högst orättvist mot Lennon & McCartney, men så var det). Men jag tror inte att nån av de andra låtarna på LP:n blev någon större hit, utom Good Girls Don´t.

Men jag vågar nog påstå att varenda låt på skivan är bra new wave. Snabba låtar, korta, intensiv, blixtrande rock. Då älskade alla The Knack. Ett år senare hatade alla dem...

Varför har jag inget direkt minne av. Tror faktiskt att det handlade om nån slags hatkampanj efter att The Knack vägrat göra intervjuer...eller nåt sånt. Men det finns säkert andra nätsajter som kan berätta mer ingående om det.

Men tack vare det blev My Sharona en One-hit-wonder. Och tack vare det blev The Knack och deras LP det också. Gruppen gjorde två album till i början av 80-talet, men dem minns ingen vad de heter.

Nr: 600/2222

2 kommentarer:

  1. Kritiken mot The Knack handlade väl till stor del om deras misogyni. En del mindre trevliga texter och intervjuutalanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo deras sexistiska texter var ju välkända. tror knappast de skulle accepterats idag.

      Radera