The Musical Box: Black Crowes - attityd och rockmyt

torsdag 18 juli 2013

Black Crowes - attityd och rockmyt

BLACK CROWES – THE SOUTHERN HARMONY AND MUSICAL COMPANION – 1992

Ha! Äntligen en riktigt bra rockplatta från 90-talet. Möjligtvis är det mer attityd och rockmyt än bra rock. Men man får vara nöjd ändå. Mycket bättre 90-talsrock än så här gjordes det inte.
Förutsättningarna kunde inte bli bättre. Black Crowes kommer från amerikanska sydstaterna och har Allman Brothers som sina stora hjältar. De har dessutom köpt hela rockmyten Rolling Stones, lyssnat in sig på The Faces skramliga plattor och förmodligen tuggat taggtråd också.

De var för unga för att ha varit med själva på 70-talet, men de lever upp till ryktet. Förmodligen var det modigt också. I början av 90-talet var gammal mossig 70-talsrock så ute den bara kunde bli.
The Southern Harmony And Musical Companion är Black Crowes andra album och en riktig rockrökare där bandet lägger ribban högt redan i första låten.

Det är distade gitarrer, tungt fräckt rockgung och en sångare som skaffat sig en lika raspig röst som Rod Stewart. Och det är lika svidande charmigt intagande som bröderna Allman kunde vara i sina bästa stunder.

Det är inte på något sätt avancerat eller det allra minsta intellektuellt. Black Crowes kan inte heller anklagas för att vara nyskapande. Men det är roligt att lyssna på, och det gör väldigt mycket ibland.

Nr: 2114/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar