The Musical Box: En happening med Tesla

måndag 15 juli 2013

En happening med Tesla

TESLA – FIVE MAN ACOUSTICAL JAM – 1990

Trodde aldrig någonsin att jag vid ett enda tillfälle skulle ställa mig upp och applådera ett amerikanskt metalband från 80-talet, ett pudelrockband som Tesla! Men nu gör jag det. Five Man Acoustical Jam är ett lysande livealbum.
Kommer ni ihåg den perioden i början av 90-talet när det var inne att göra unpluggedalbum? Liveinspelningar med nästan bara akustisk gitarr på en ganska liten intim scen.

Alla gjorde det, MTV körde en tv-serie med sådana konserter som sedan släpptes på CD*; Neil Young, Springsteen, Clapton. Hårdrockband gjorde det också; Alice In Chains, Kiss, Europe...till och med Nirvana.
 
Och nu till Tesla. Fansen påstår nämligen att Tesla var först, att unpluggedgrejen var deras idé. Att Five Man Acoustical Jam var den första plattan i ”unplugged-genren”.

Det är fullt möjligt, den är från 1990 och jag har inte hittat någon äldre (mina ”efterforskningar” på området har dock inte varit särskilt grundliga), så Tesla-fansen kan ha rätt.

Albumet handlar nämligen precis om det skivtiteln säger, fem gossar, akustiska gitarrer och ett musikaliskt jam, en happening.

Om Tesla verkligen var först spelar mindre roll när man lyssnar på konserten, som är väldigt underhållande. Jag har inte något av Teslas hårdrock/metalalbum (jag vet inte ens vilken genre man borde placera dem i...), men på den här plattan överraskar de åtminstone mig. Tesla är ju bra!

Inspelningen lär dessutom vara gjord under en och samma konsert, den 2 juli 1990 på Trocadero i Philadelphia. Det är stort. Så gjorde man oftast inte på 90-talet med livealbum.

Det vanligaste var att plocka en låt här och en där från en hel konsertturné för att få ihop det bästa till en skiva.

Den idén var kanske smart, men det blev inte alltid så roligt. Känslan och närvaron försvann ofta nånstans på vägen.

Men Five Man Acoustical Jam har närvaro och mycket känsla. Det är nästan som man vore där.

Jag kan inte uttala mig om bandets egna låtar som de här gör akustiska versioner av eftersom jag inte hört ”originalen”. Jag kan bara säga att jag gillar formen de gör låtarna i.

Sen gillar jag också att Tesla förmodligen går utanför sina egna ramar när de ger sig på både Beatles (We Can Work It Out), Rolling Stones (Mothers Little Helper) och Creedence (Lodi). Det är också stort, och väldigt roligt att lyssna på. Jag kan inte göra annat än att rekommendera den här dubbel-LP:n.

Nr: 2090/2222

* Det kan vara så att det var MTV:s serie som startade trenden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar