The Musical Box: Moroder eller Bowie?

tisdag 23 juli 2013

Moroder eller Bowie?

GIORGIO MORODER – CAT PEOPLE – 1982

Är detta ett album med David Bowie eller med Giorgio Moroder?

Svaret är Morodor till mer än nio tiondelar, Bowie står för halva den första tiondelen. Men det är Bowie och låten Cat People (Putting Out Fire) som bär hela albumet. Resten består av Moroders långa svepande synthsekvenser och ljudmattor.
Det är soundtracken till filmen Cat People. Det är musik därefter. För Giorgio Moroders del handlade det om att förstärka scenar och skapa stämningar. Det är stundtals inte särskilt lyssningsvänligt. På andra ställen blir det till utmärkt bakgrundsmusik.

I ett fåtal delar blir det lite intressant för dem som kan sin italienska synthmusik...och för den som upptäckt Moroder via Daft Punks senaste skapelse, Random Access Memories.

Men det avgörande intressanta med Cat People är David Bowies insats, Putting Out Fire. Han har skrivit texten, Girogio Moroder musiken.

Detta nästan sju minuter långa stycke är för mig enda anledningen att äga plattan. Det är till och med så att jag menar Cat People bör finnas i varje samling av David Bowie-skivor.

Putting Out Fire finns i två versioner. Dels den här som är både anpassad för dansgolven (släpptes även som maxisingel) och som filmmusik.

Dels en betydligt mer avskalad version som går att hitta på Bowiealbumet Let´s Dance. Vilken av dem man tycker är bäst är en smaksak.

Nr: 2124/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar