The Musical Box: U 2:s Heroes

lördag 6 juli 2013

U 2:s Heroes

U 2 – ACHTUNG BABY – 1991

Jag har inga planer på att konvertera och bli U 2-fan. Men när jag hör Achtung Baby förlåter jag dem precis allt. Det är ett lysande rockalbum. Ett av 90-tals mest spännande LP-skivor. Och mest överraskande...
Och förbannat uppfriskande efter U 2:s långvariga amerikanska arenarockflört som gick till överdrift redan innan den började. Achtung Baby är något helt annat. Det var modigt gjort!

I stället för att fortsätta på samma enkelriktade arenaspår bytte nämligen U 2 väg helt och hållet 1991. Gjorde som David Bowie på 70-talet, elektro, Berlin, och hämtade frisk luft från punk och new wave och kom tillsammans med Brian Eno och Daniel Lanois fram till sitt nya råa undergroundsound. The Fly blev en hit.

Men ganska många av U 2:s fans tyckte illa om den här LP:n. Många tyckte den var ett svek. Andra tyckte den bara var konstig och slutade lyssna på deras skivor.

Det var ungefär det som hände David Bowie när han tog sitt stora steg från popmusiken till elektro- och industrirocken med sina album Low och Heroes på 70-talet. Skivor som nu för tiden betraktas som hans främsta.

För min del tycker jag Achtung Baby är U 2:s främsta verk, deras Heroes. Den står för sig, miltals från allt annat U 2 gjorde innan.

Kanske inte lika stilbildande, men nästan i samma klass som Heroes.

Nr: 1016/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar