The Musical Box: Att må bra av att må dåligt

fredag 9 augusti 2013

Att må bra av att må dåligt

EARTH & FIRE – MAYBE TOMORROW MAYBE TONIGHT – 1973

Det lär ha gjorts en undersökning om hur besökare i sjukhusens väntrum uppfattar den konst som hänger på väggarna där. Det visade sig att folk mår bra av naturbilder, men dåligt av abstrakt konst.
För man över det till rockmusiken borde det innebära att folk känner sig bättre av att lyssna på pop, gärna romantiska ballader, än att lyssna på progressiv ”abstrakt” musik.

Man kan därför anta att folk som gillar att lyssna på progressiv skum rock (för att må bra), mår bra av att må dåligt...he, he.

En skiva som dock borde vara ganska riskfri att spela är Earth & Fires album Maybe Tomorrow Maybe Tonight från 1973, eller Atlantis som den hette i sin första press. Namnbytet hängde på att bandet fick en hit med låten Maybe Tomorrow Maybe Tonight, men det var ingen som fattade vilken skiva den fanns på...

Holländska Earth & Fire hörde i slutet av 60-talet till de lite halvknepiga progressiva rockband som irrade runt i skymningslandet mellan krautrock, Moody Blues och pop. Något som de med viss framgång försökte anpassa sig till.

Atlantis är gruppens tredje album och är faktiskt en rätt skön blandning av de där omaka musikstilarna. Titelspåret och hitlåten är till exempel en väldigt trevlig liten poplåt.

Medan andrasidan - som är förstasidan på förstapressen - är ett enda långt episkt stycke som heter just Atlantis. Där ligger Earth & Fire närmare Moody Blues och – ja jävlar (!) Eloy – än popmusiken.

Så även om det verkar ganska konstigt är Atlantis, förlåt Maybe Tomorrow Maybe Tonight, en riktigt bra progrockplatta. Men med poptendenser, så fler än bara orakade, hålögda och illamående gamla progrockare mår bra av att höra den.

Nr: 1745/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar