The Musical Box: Lyckad mix av musikstilar

måndag 5 augusti 2013

Lyckad mix av musikstilar

FINE YOUNG CANNIBALS – THE RAW & THE COOKED – 1988

Den här skivan är lite ovanlig. Här var nämligen både musikkritiker och ”folket” överens. Kritikerna hyllade plattan och skivköparna gillade den också. Till och med folk som i vanliga fall inte var särskilt musikintresserade köpte singlarna som släpptes.
Jo då, Fine Young Cannibals öste ut 45-varvare från den här plattan och nästan all blev hits; She Drives Me Crazy, Good Thing, I´m Not The Man I Used To Be...två tredjedelar av låtarna från skivan blev hits.

Och det är en riktigt bra platta. Men så var också Fine Young Cannibals en ovanligt bra kombination. Flera av medlemmarna kom från gamla skagruppen The Beat och sångaren Roland Gift var gammal punkare.

På den här skivan hade de dessutom med Jools Holland från Squeeze på piano och Talking Heads gitarrist Jerry Harrison. Tillsammans lyckades de skapa nästan en helt egen musikstil, en blandning av ska, reggae, punk och new wave. Lägg sen till också soul, disco och funk...

Jag gillar fortfarande den här plattan, även om den kanske inte spelas särskilt ofta nu för tiden.

Roland Gifts säregna vassa röst och bandets tuffa beat gör skivan till en lätt uppskruvad upplevelse...till och med över 20 år senare.

Har du inte den här plattan, och är bara lite intresserad av brittisk undergroundrock från det sena 80-talet, är The Raw & The Cooked ett måste. Skivan går säkert att hitta för bara några tior. Alla hade den som sagt...

Trots alla framgångar blev detta märkligt nog den sista plattan för Fine Young Cannibals som splittrades en tid efter att skivan kommit ut. Vad alla inte känner till är att bandet gjorde en platta innan den här, 1985 släppte de sin debutplatta. Den är betydligt svårare att få tag på.

Nr: 2141/2222

1 kommentar:

  1. Ena singeln från debutplattan har jag faktiskt, "Johnny come home". Den är riktigt bra! Dessutom är FYC en av få som lyckats göra "Suspiscious minds" utan att slakta. Heder bara det!

    Sen kanske jag är lite less på "She drives me crazy", som jag hörde i alla kabelkanaler på 80-talet, men "I´m not satisfied" på "Raw & the cooked" är ett skönt sommarminne för mig! Bra post!

    /JörgenS

    http://www.retrogalaxen.se
    http://skivguide.blogspot.se

    SvaraRadera