The Musical Box: ”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”

lördag 17 augusti 2013

”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”

Southern Rock - Del 8

Inte en hel helg med sydstatsrock utan Lynyrd Skynrd. Det här är deras första platta.

LYNYRD SKYNYRD – LYNYRD SKYNYRD – 1973

Den här har varit med länge. Jag köpte den nångång i mitten av 70-talet. Då visste jag knappast vad Lynyrd Skynyrd stod för, bara att Sweet Home Alabama var en fantastisk låt. Att den inte var med på den här skivan upptäckte jag inte förrän jag kom hem...
Nåja, nu gjorde inte det särskilt mycket. Det finns massor av andra godsaker på denna LP, som nog måste anses vara en av milstolparna i sydstatsrocken.

Lynyrd Skynyrds första platta, som ibland får heta ”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”, är ett rasande debutalbum. Det är kanske klichéer, men det är halsbrytande, vågat, fräckt och trotsigt.
Det var bara Lynyrd Skynyrd som kunde ta upp kampen med Allman Brothers som värdiga representanter för den amerikanska sydstatsrocken.

Historiskt sett blev Lynyrd Skynyrds äventyr kort och intensivt medan Allman Brothers fortfarande regerar. Men 1973 var det inte självklart, särskilt inte efter denna blixtrande debutplatta.

Med tre våldsamt stridslystna attackgitarrer och ett whiskeydränkt sound tog de sydstatsrocken flera steg framåt i utvecklingen.

Till och med nu för tiden finns det rockband som skulle ge allt de har för att bara under en sekund få jämföras med Lynyrd Skynyrd.

Här finns låtar som blodiga I Ain´t The One, föraktfulla och bedårande Poison Whiskey. Och inte minst magiska Freebird, allvarstyngd och våldsam och massor av gitarrer...i nio minuter.

För den som bara hört Sweet Home Alabama är den här LP:n kanske en överraskning. Lynyrd Skynyrd är så mycket mer än bara en låt.

Nr: 129/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar