The Musical Box: Lite fantasilöst av Rare Bird

fredag 6 september 2013

Lite fantasilöst av Rare Bird

RARE BIRD – SOMEBODY´S WATCHING - 1973

Rare Birds album Somebody´s Watching... Tja, va ska man säga?
”Så illa går det när man nödvändigtvis måste ha en gitarrist med i bandet...”
Eller, ”så här kan det bli när man får för sig att sluta lita progressiv rock och satsa på pop i stället...”
Jo, så var det. För de som älskade Rare Birds tre tidigare album kom nog den här skivan som en liten missräkning. På de första skivorna dominerade två tunga orglar och Rare Bird skapade musik man knappt trodde var möjlig. Fantastiska lyssningsuppleveler, kort och gott.

På de skivorna kunde man utan att tveka jämföra Rare Bird med Emerson Lake & Palmer, Barclay James Harvest och andra storheter. Men när keyboardisten Graham Field lämnat blev Rare Bird något annat. Ett popband!
Nåja, nu är väl Somebody´s Watching ingen dålig skiva direkt. Rare Bird årgång 1973 är så klart en samling skickliga musiker. Men för min del känns det lite fel att höra dem lira halvfunkig rock.

Halvt om halvt radiopop. Lite som Steely Dan faktiskt - hur konstigt det än kan låta - och kanske som Climax Blues Band på deras senare plattor...om nu nån har hört dem...

På nåt enstaka tillfälle blixtrar Rare Bird till. Avslutande långköraren Dollars är ett exempel på det. Men det är på Somebody´s Watching mer undantag än regel. Oftast låter det ganska tråkigt och enahanda, lite fantasilöst...

Nej, den här skivan blev en besvikelse. Den ställer jag undan.

Nr: 2015/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar