The Musical Box: Hemmafixaren Dave Edmunds

fredag 27 september 2013

Hemmafixaren Dave Edmunds

Dave Edmunds – Del 1

DAVE EDMUNDS – ROCKPILE – 1971

Dave Edmunds Rockpile är svårlyssnad idag. Det skrapiga ljudet, den hemmagjorda mixningen och Edmunds lite säregna sätt gör att man måste ha ganska mycket tålamod. Jag är inte helt såld på den här plattan.
I början av 70-talet var Dave Edmunds en hemmafixare. Han lärde sig spela gitarr genom att lyssna på skivor med Everly Brothers, Elvis och Chet Atkins.

I slutet av 60-talet fick han med gruppen Love Sculpture viss framgång med att göra om klassiska musikstycken till rock. Sabre Dance (sabeldansen) i speedad rockversion blev deras största framgång.

När gruppen splittrades stack han hem till Wales, byggde en hemmastudio och började spela in låtar helt efter eget huvud. Ett av de första resultaten blev den här plattan, Rockpile.

Edmunds spelar själv alla instrument, utom bas där gamle Love Sculpture-polaren John Williams hoppar in. Det finns många kritiker som hävdar att det är en lysande platta. Jag är däremot tveksam.

Jag går inte igång på de här gamla blues- och soulklassikerna som Edmunds, Chuck Berrys Sweet Little Rock & Roller och Dylans Outlaw Blues med flera.

En riktigt spännande sak hittar jag dock, I Hear You Knocking, som jag dessutom har för mig blev en ganska stor hit.

Originalpressen av den här LP:n är en raritet som många samlare vill ha. Min skiva är dock en reissue från 1978.

Nr: 1439/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar