The Musical Box: Pubrock i rasande tempo

fredag 27 september 2013

Pubrock i rasande tempo

Dave Edmunds – Del 4

DAVE EDMUNDS – TRACKS ON WAX – 1978

Ännu en lysande rockplatta med Dave Edmunds. Rejäl handfast brittisk pubrock i högt tempo som flörtar både med 50-talsrock, rockabilly och surfrock. Tracks On Wax, som var uppföljaren till Get It året innan, gjorde ingen besviken.

Det är dessutom den första platta där hela bandet Rockpile officiellt fanns med i bakgrunden bakom Dave Edmunds.
Men skivan är lika mycket Nick Lowes förtjänst, som givetvis är med och spelar men också har skrivit flera av låtarna. Ett koncept radarparet Edmunds/Lowe vid den här tiden använde sig av på alla album de hade med att göra, både egna soloalbum och med Rockpile.

Det är det receptet som gör Tracks On Wax till en av Dave Edmunds allra starkaste soloplattor. Kanonlåtarna är flera. Rockabillybomben Trouble Boys sätter sig direkt, Nick Lowes Readers Wife och Deborah är också såna där retfulla saker som gärna stannar kvar.

Det lånade materialet är litet, men väl utvalt. Min favorit av dem utan tvekan är Thread Your Needle, en gammal Jan & Dean-låt...

oops...jag höll ju på att missa Chuck Berrys It´s My Own Business...

Nu för tiden låter det här kanske lite ”daterat”. Men å andra sidan kommer och går gammal hederlig rock & roll nästan från år till år. Och det dyker alltid upp nya fans.

Så vem vet, nästa år är det kanske dags igen för Not A Woman Not A Child...

Nr: 1298/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar