The Musical Box: Från Airplane till Starship

torsdag 24 oktober 2013

Från Airplane till Starship

JEFFERSON STARSHIP – DRAGON FLY – 1974

Alla skivor Grace Slick och Paul Kantner gjorde efter Jefferson Airplane blev inte bra. Men det här tycker jag är en lysande LP. Det är inget snack vad det handlar om. Dragon Fly är en rockplatta. Det får man klart för sig redan i första låten Ride The Tiger.
Sen fortsätter Slick och Kantner på samma spår och avviker inte från planen. Andra album med Jefferson Airplane från det tidiga 70-talet har ofta en tendens att flumma iväg åt alla möjliga håll, men inte Dragon Fly.

Är det nån Starship-LP jag kan tänka mig att spela nu för tiden också – och verkligen gilla den – då är det den här.

Inte minst för att här finns klara spår tillbaka till Jefferson Airplanes psykedelia men också för att den pekar ut vägen för Jefferson Starship och deras framtid.

Nu för tiden har man ju ”facit”...och då blir det ganska roligt. Dragon Fly är utan tvekan bandets övergångsalbum från psykedelia till rock. Ride The Tiger är så klart en av mina favoriter, bara för det ohyggliga drivet.

Sen gillar jag Grace Slicks Be Young You, som har väldigt mycket Airplane över sig. Caroline är också en låt jag gärna spelar igen. Det finns kännare som påstår att det är en av de bästa låtar Jefferson Starship någon gjorde.

Nr: 1106/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar