The Musical Box: Gilmour och Kate Bush

fredag 25 oktober 2013

Gilmour och Kate Bush

KATE BUSH – THE SENSUAL WORLD - 1989

Det sägs ha varit David Gilmour som en gång i tiden hjälpte Kate Bush att få sitt första skivkontrakt. Han fick höra en demotejp och insåg hennes storhet. Efter det blev han något av hennes mentor.
När hon 1989 spelade in LP:n The Sensual World fanns Gilmour med i bakgrunden på gitarr. Nåja, han är bara med på två av låtarna, Love And Anger samt Rocket´s Tail, men de är naturligtvis bland de bästa spåren på skivan...tycker jag, som ibland (inte alltid) har en viss förkärlek för Gilmours blixtrande gitarrspel.

Men nu är The Sensual World knappast någon Gilmour-platta, hans influenser är trots allt ganska begränsade. Långt innan den här tiden hade Kate Bush utvecklat ett helt eget och mycket originellt uttryck. Det ger hon uttryck för här, även om skivan nog inte går att jämföra med storverken The Dreaming och Hounds Of Love, som var betydligt mer experimentella och vågade.

The Sensual World har dock andra kvaliteter. De keltiska folkmusikinfluenserna är mycket tydliga. Dessutom höjs spänningen ytterligare av att Kate Bush på den här LP:n tog hjälp av bulgariska folkmusiktrion Trio Bulgarka på tre av spåren. Det ger musiken ytterligare en säregen dimension som absolut inte var vanlig i slutet av 80-talet.

Nr: 615/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar