The Musical Box: Hippiemusik och tillbaka till naturen

tisdag 15 oktober 2013

Hippiemusik och tillbaka till naturen

GROWING GRASS – FLYKTFÖRSÖK – 1972

Jag antar att Growing Grass ska räknas in bland de svenska proggbanden på 70-talet, även om det är mer hippieromantik och tillbaka-till-naturen än politiskt orienterade texter.
Jag kan inte påstå att Flyktförsök nu för tiden är någon större musikalisk aha-upplevelse, även om man nog kan hävda att Growing Grass var betydligt bättre musiker än många av de andra gamla proggbanden.

Jordnära svensk folkpop låter som en bra beskrivning tycker jag. Här finns en hel del svensk folkmusik, mycket akustisk gitarr, banjo, mandolin och balalajka.

Lite dylanskt är det på sina ställen och dragningen till hippiemusiken är ganska tydlig den också. Då tänker jag främst på den mer introverta grenen där Marc Bolan* (!) på sin tid faktiskt var en av föregångarna.

Bland kännarna av svensk progg brukar Growing Grass jämföras med Contact...de där med Hon kom över mon...en gammal proggklassiker...ni vet.

Ibland sägs det till och med att Growing Grass är en fortsättning av Contact. Det kan säkert stämma, ett par av bandmedlemmarna kom från den gruppen.
Flyktförsök är Growing Grass andra och sista LP. Den första, som kom ut året innan, blev inte särskilt omtyckt av folket i kollektiven.

Texterna var på engelska och Growing Grass ansågs därmed vara alldeles för kommersialiserade. På Flyktförsök handlar det däremot uteslutande om svenska texter.

Nr: 1235/2222

* Alltså de skivor han gjorde med Tyrannosaurus Rex, långt före glamrockskivor som Electric Warrior och liknande.

2 kommentarer:

  1. Återigen känns det relevant att ta upp den eventuella kopplingen mellan missprydande hårväxt och skivkontrakt under årtiondet Gud glömde. Jag vill också nämna att den mustaschprydde herren längst upp till höger på omslagets baksida är på pricken lik en träslöjdslärare jag hade i högstadiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he...
      Vem vet. det kanske är din gamle slöjdlärare. På 70-talet låg snickeri och progg inte alltid så långt från varandra.

      Radera