The Musical Box: Slade in Flame bröt trenden

måndag 21 oktober 2013

Slade in Flame bröt trenden

SLADE – SLADE IN FLAME – 1974

Slade som glamrockhjältar och hitlistestjärnor hade en kort storhetstid, minst sagt. Gruppen slog igenom på allvar 1972 med LP:n Slayed. När Old New Borrowed and Blue kom i början av 1974 var bandet omåttligt populärt. När de senare samma år gav ut Slade in Flame var det över.
Slade in Flame bröt trenden. Det var den första av gruppens skivor på länge som inte gick i topp på försäljningslistorna, den hamnade ”bara” på sjätte plats trots låtar som balladen Far Far Away, How Does it Feel och Standing on the Corner. Skimret hade bleknat.

Nu ska man väl i ärlighetens namn säga att Slade in Flame inte var särskilt briljant. Det var en ganska medioker platta och idén var kanske inte helt genomtänkt. För det är nämligen en soundtrack till en film som ingen sett. Den lever sitt eget liv, som en vandringssägen ungefär...
Jag vet ingen som sett den där filmen, finns det?

En sak kan man konstatera om musiken på Slade in Flame. Det är inte hårdrock. Det är knappast glamrock heller. Det finns faktiskt inte särskilt mycket alls att säga om den här skivan. Förutom att jag har den, och att den står där den står. Och samlar damm. Ändå är det inte något direkt bottennapp av Slade. Den är väl ganska okej...

Nr: 1054/2222

4 kommentarer:

  1. Filmen visades faktiskt i svensk tv någon gång i mitten av 70-talet. Jag såg den. Om man är nyfiken ligger den dessutom på Youtube i sin helhet. Jag gillar plattan, i synnerhet "How does it feel".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där var jag Far far away. Det var som..!
      Jag lägger här ut länken.
      http://www.youtube.com/watch?v=tak8ijwkDbI

      Radera
    2. FIlken Slade in flame är faktiskt multipelt kritikerrosad och fick bla Mojo Magazine Award 2007: http://en.wikipedia.org/wiki/Slade_in_Flame_(album)

      IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0072993/

      Öppningsspåret How Does it Feel är den bästa låt som Slade har gjort genom tiderna och är enligt Noel Gallagher från Oasis en av de låtar som kan konkurrera med Beatles allra bästa.

      Radera
    3. Tack för dina kommentarer CA, de förgyller och höjer nivån. Du har ju stenkoll.

      Radera