The Musical Box: Svart eller vitt – Ekseption 3

tisdag 8 oktober 2013

Svart eller vitt – Ekseption 3

EKSEPTION – 3 – 1970

Här följer ett antal svartvita påstående om Ekseption 3:

Svart: Ekseption och deras blandning av klassisk musik, jazz och rock får nog anses aningen ”daterad” nu för tiden. Den här skivan känns lite mossig.

Vitt: Ekseption 3 påstår jag är en av gruppens främsta album, tillsammans med Beggar Julia´s Time Trip. Detta inte minst på grund av Peace Planet, som blev en gigantisk singelhit för dessa holländare. Låten är en omarbetning av Bachs Badinerie.
Svart: Jag kan inte påstå att albumet är direkt ojämnt. Men de låtar där Ekseption gjort om klassiska stycken är bättre än Rick van der Lindens egna.

Vitt: Nåja, Morning Rose och B 612 är egentligen inte så dumma. Om det inte vore för..(se fortsättning).

Svart & vitt: Ekseption 3 är andra LP:n i rad där bandet använder sig av en sångare, vilket är ett intressant grepp av denna i grunden instrumentala grupp. Tyvärr blir det inte så bra, Michiel van Dijk låter mer som en schlagersångare än rock.

Svart: 3...3 (!), kunde de inte kommit på något bättre namn...

Vitt: Jag kan tänka mig, trots mossigheten, att det här borde vara en ganska bra platta att börja med för den som är nyfiken på Ekseption.

Svart: LP:n verkar vara ganska svår att få tag på nu för tiden. Inte ens CD:n är lätt att hitta.

Nr: 499/2222

3 kommentarer:

  1. Nästan alla subgenrer inom rockmusik har genom åren omvärderats och blivit föremål för någon form av nostalgisk kult. Nyligen lyssnade jag t.ex. på ett par samlingsplattor med obskyr glamrock från början/mitten av 1970-talet. Det var fråga om band som på sin höjd gjorde en eller ett par singlar när det begav sig, och som med all säkerhet avfärdades som lättviktig tuggummi-pop för en kravlös tonårspublik. I stort sett allt lät som mer eller mindre taffliga försök att imitera Sweet, Slade eller Gary Glitter. Men tydligen finns det numera ett slags kult även kring dessa fotnoter ur pophistorien

    Men Ekseption och deras försök att göra rock-tolkningar av klassisk musik är fortfarande - efter snart 40 år - hopplöst ohippa. Ingen, inte ens de där notoriska rock-arkeologerna som skriver i musiktidningar som Mojo, har försökt omvärdera Ekseption och introducera dem på nytt. Kan det kanske bero på att de aldrig var del av någon "scen", utan var unika i sitt slag? Vad jag vet fanns det väl inga andra band, varken i Europa eller USA, som försökte mixa rock och klassiskt på det sätt Ekseption gjorde.

    Själv upptäckte jag Ekseption genom en ung, ambitiös musiklärare i mellanstadiet. Denna lärare försökte få 10 - 12-åringar som gillade Abba, Baccara och Boney M att lära sig uppskatta det klassiska musikarvet. För att visa att klassisk musik inte behövde vara "tråkig" och "gubbig" spelade hon Ekseption-skivor för oss. Resultatet av hennes pedagogiska mödor blev nog inte så stort. De flesta fortsatte gilla Boney M, och struntade högaktningsfullt i ett gäng skäggiga farbröder från Holland. Men musiklärarinnan sådde ett frö hos ett par av oss som redan då höll på att utveckla ett djupare musikintresse. För min del resulterade det i att jag något år senare köpte en greatest hits-skiva med Ekseption, som faktiskt fortfarande finns i samlingen.

    Nu får jag väl erkänna att det är ganska många år sedan skivan spelades, och Ekseption är knappast det första jag tänker på om någon ber mig rekommendera en bra platta eller beskriva min musiksmak. Men jag tycker absolut att de hade sina kvaliteter, och de förtjänar inte att vara så totalt bortglömda som de verkar vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg. Jag har ungefär samma erfarenheter...blev introducerad till Ekseption av en kompis förälder...som nog ville verka ungdomlig. men de skivorna spelade man ju sen aldrig på den tiden...
      Så det är först på senare år jag börjat lyssna på Ekseption.

      Radera
  2. Kul läsning, kan meddela att jag lyssande på Ekseption 3 så sent som igår! Spelas rätt ofta tillsammans med Genesis - Selling England..och Rick Wakenmans - King Arthur..

    SvaraRadera