The Musical Box: Varierat av Babe Ruth

fredag 4 oktober 2013

Varierat av Babe Ruth

BABE RUTH – AMAR CABALLERO - 1973

Amar Caballero är andra albumet med brittiska progrockarna Babe Ruth. För många blev skivan en besvikelse då Alan Shacklock inte fortsatte i exakt samma spår som på First Base. Jag anmäler annan åsikt. Jag tycker det var modigt.
First Base är alltså en ordentligt hyllad platta bland gamla progrockare. Babe Ruth blandade fräckt avvägd hård rock med udda influenser och fick fram en ganska stökig, men uppskattad sak.

Amar Caballero är lite mildare i sin framtoning. I stället för att ta fasta på de tunga raka rockackorden nosar bandet här på funk, soul och (ännu mer) spansk flamenco. För min del tycker jag bättre om detta.

Kanske för att det var lite överraskande.

Eller kanske för att jag tycker sångerskan Jenny Haan nog gör sig bättre här än på föregångaren. Men det är garanterat en smaksak, många tycker nog precis tvärtom.

Det här med flamenco låter kanske konstigt. Men gitarristen Alan Shacklocks hade av någon anledning tydligen en viss förkärlek för spansk musik.

Han gör det dock bra och är nog en av få som faktiskt lyckats kombinera flamenco med rock.
Men tyngdpunkten ligger naturligtvis inte där. Babe Ruth är på den här skivan fortfarande väldigt mycket rock och mycket experiment. Jenny Haans skärande röstresurser gör sin del för att höja upplevelsen ytterligare.

Sen blir det faktiskt roligt, även om jag vet att det finns de som avskyr det, att Babe Ruth blandar in både funk och soul. Det gör Amar Caballero till en något mer varierad skiva än debutplattan.

Nr: 1065/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar