The Musical Box: Dubbeltramp, en vildsint gitarrist och blodtörstiga vampyrer

måndag 4 november 2013

Dubbeltramp, en vildsint gitarrist och blodtörstiga vampyrer

THEATRES DES VAMPIRES – NIGHTBREED OF MACABRIA – 2004

Om jag nu ska ha nåt så udda – för att vara min skivsamling – som black- eller gothmetal - är det lika bra att välja något riktigt knepigt. Theatres Deses Vampires är en tämligen obskyr italiensk gothmetalgrupp vars album lär vara ovanliga. Hur jag kom över den här CD:n, och varför jag fick infallet att köpa den, går jag inte in på.
Theatres Des Vampires spelar verkligen på myter och sagor och ser på skivomslaget ut att ha viljan att driva det så långt som möjligt. Alltså samma fenomen som fick Black Sabbath att släppa sin debut-LP fredagen den 13:e...

Men Nightbreed Of Macabria är inte så våldsam, brutal och hårresande som man skulle kunna tro. Det är i stället en ganska liten trevlig historia, ungefär som de där vampyrserierna som går i varenda kommersiell tv-kanal nu för tiden.

Trummisens dubbeltramp och en vildsint fingerfärdig gitarrist anade jag innan. Även en ylande, growlande, sångerska och gregoriansk körsång (för domedagsstämningens skull) hade jag på känn.
Däremot trodde jag inte att musiken skulle vara så melodiös och – förlåt uttrycket – snäll. Att utfärda tinnitusvarning för den här CD:n finns ingen anledning till.

Jag kan absolut inget om goth- eller blackmetal, det erkännes. Men i min musikvärld ligger Theatres Des Vampires nära progressiv hårdrock...okej, metal då.

Samtidigt kan jag inte släppa tanken på att gruppen på den här skivan har många gemensamma nämnare med symfonisk hård rock. Av den anledningen är Nightbreed Of Macabria en helt okej platta att lyssna på, även för en gammal 70-talsrocker.

Nr: 250/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar