The Musical Box: En sladdrig fuzzgitarr och mycket orgel

måndag 18 november 2013

En sladdrig fuzzgitarr och mycket orgel

FIVE MAN ELECTRICAL BAND – GOODBYES AND BUTTERFLIES - 1970

Den här bloggen hyllar ofta visdomsorden ”Det var bättre förr”. På det temat är det nu dags att plocka fram Five Man Electrical Band och deras album Good-Byes And Butterflies från 1970.
Här finns förmodligen den enda låt detta kanadensiska rockband någonsin blev riktigt känt för, Signs.

Om du frågar mig tycker jag väl att det egentligen bara är en ganska hyfsad poplåt, en trevlig popmelodi med text som de skulle kunna ha snott från Bob Dylan, och med både gospeltakter, Monkeeskänsla, en något sladdrig fuzzgitarr och mycket orgel.

1970 gick den låten hem i den kanadensiska timmerstugorna. Sett så här över 40 år senare genom en ganska grumlig lins är det svårt att förklara varför, men å andra sidan borde bara introt räcka för att få stöldsugna samplare att gå igång. Det är nämligen rätt fräckt.

Skit samma, insåg jag nu. Förmodligen är vi inte så många som hört den här plattan. Och det är troligen ännu färre som minns den.

Och knappast någon som skulle få för sig att betala pengar för den om de hittar den i nån skivback. Men om du skulle få syn på den har du i alla fall fått ett ganska sjysst tips på bra kanadensisk pop från det tidiga 70-talet.

Så lite fakta:
Det här är Five Man Electrical Bands andra LP. Tidigare hade dessutom gett två album under namnet The Staccatos.

Den här skivan är utgiven i två upplagor med olika omslag, en 1970 och en 1971, den sistnämnda är den jag har och som du kan se på den stora bilden.

Nr: 1632/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar