The Musical Box: Harambee, Wasa, Björn & Benny

onsdag 20 november 2013

Harambee, Wasa, Björn & Benny

WASA – WASA – 1975

Efter ett tips från Jonas, som ibland brukar titta in på bloggen, började jag leta efter den här plattan. Stockholmsgruppen Wasa är en direkt fortsättning på smått mytomspunna Harambee, vars enda LP jag skrivit om tidigare. Lite överraskande hittade jag Wasa i en lågprisback i en skivbutik i Malmö.
Det här tremannabandet ville dock inte kännas vid sin historia. 1975 tyckte de kanske det var lite pinsamt. Men då hade de börjat hänga med Michael B Tretow och de båda B-na i ABBA, Björn och Benny. Då var kanske inte en LP med smått halvkryptiska och psykedeliska texter något de ville skryta med.

På baksidan av Wasa-plattan berättas lite smått och gott om vad de tre ägnat sig åt tidigare...men Harambee nämns inte med ett ord. För den som kan sin Harambee-LP utantill har de dock inte kunnat dölja sitt ursprung helt och hållet.

Wasa-LP:n är nästan lika konstig...om inte på ett sätt ännu märkligare. Tänk ABBA – Waterloosoundet går inte att ta miste på, Tretow, Björn och Benny har producerat skivan och är dessutom med och spelar i bakgrunden – och tänk sedan halvkryptiska texter med ett och annat nödrim.

Bitvis är den här LP:n därför hejdlöst rolig. Bitvis är det svensk schlagerpop, ungefär hälften av låtarna har lånats från Barbro Hörbergs digra låtbibliotek.
Men de låtar som jag fastnar för är Harambees, förlåt, Wasas egna. Missförstå mig inte nu. Det är inga dåliga eller fåniga låtar på något sätt.
Ett exempel är Har du glömt, skivans första spår, som kopierats av nästan varenda svenskt dansband. Vikingarna gjorde den till och med på engelska.

Wasa nämns ofta som ett progressivt svenskt popband, men det är kanske att ta i. Jag är inte helt säker på att det var det som var tanken när plattan spelades in. Jag tror mer på att de ville ha en plats i Melodifestivalen eller på Svensktoppen.

Harambees LP är nu för tiden nästan omöjlig att få tag på. Wasa-plattan är betydligt enklare, Tradera har den rätt ofta ute till försäljning.

Nr: 1141/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar