The Musical Box: Intellektuell britpop på vänsterkanten

måndag 9 december 2013

Intellektuell britpop på vänsterkanten

BLOW MONKEYS – SHE WAS ONLY A GROCER´S DAUGHTER – 1987

Den här LP:n går att hitta lite överallt. Det är en typisk 20-kronorsplatta i begagnatbackarna. På Tradera är den en ständigt återkommande lågprisskiva.
Brittiska Blow Monkeys blev kända efter att ha fått med en låt i filmen Dirty Dancing, You Don´t Own Me. Den här LP:n är uppföljaren till den framgången och låten It Doesn´t Have To be This Way blev en ganska stor hit i Sverige.

Dirty Dancing-soundtracken placerade Blow Monkeys i New Romantic-facket tillsammans med storheter som ABC och Spandau Ballet men kanske främst Style Council, snygg och stilren soulpop.

Men jag tycker nog att Blow Monkeys var lite ”bättre” än så. Jag jämför hellre Dr Robert, som sångaren kallade sig, och hans bandkollegor med Sade och Swing Out Sister, lite mer sofistikerat med andra ord, sophisti-pop...intellektuell brit-pop från mitten av 80-talet.

Om inte annat tyder Dr Roberts texter på det, som delvis har ett politiskt innehåll och visar på ett ganska stort engagemang på vänsterkanten..It doesn´t have to be this way...

She Was Only A Grocer´s Daughter är trots att den är ganska vanlig, och trots att det är en 87:a, förvånavsvärt lättlyssnad även nu för tiden.

Det är ingen sensationell musik, men Blow Monkeys lätta luftiga soulpop går fortfarande att spela. Påminner ibland lite om Terence Trent D´Arby.

Nr: 2119/2222

1 kommentar:

  1. En höjdarplatta! Plattan före "Animal magic" rekommenderas också varmt!

    SvaraRadera