The Musical Box: Längst upp i högsta tornet

onsdag 4 december 2013

Längst upp i högsta tornet

WIEHE, NYBERG, FRANCK & FJELLIS – KRÅKSÅNGER - 1981

Flickan och kråkan är en Mikael Wiehesång de flesta som nån gång lyssnat på svensk progg har ett förhållande till. Men det är inte den låten det ska handla om när jag nu tänker ta upp LP:n Kråksånger.
Nej, det som slår mig allra först är Längst upp i högsta tornet, Wiehes alternativa inspelning av Dylans All Along The Watchtower. Den är bra. Inte revolutionerande överraskande spännande sagolikt läcker eller något sånt. Den är bra helt enkelt. Och ganska rolig.

Det andra som slår mig när det gäller All Along The Watchtower är att det inte är Dylans originalarrangemang från John Wesley Harding som satt gränserna för låten. Nej, det är så klart Jimi Hendrix version. Så vad jag hör på Kråksånger är Dylans låt i ett hendrixinspirerat arrangemang av Mikael Wiehe... ...som inte är så dumt det heller...
Kråksånger är också i övrigt (ännu) en lyckad Wiehe-platta. Det hänger förstås på Flickan och kråkan. Men man får inte glömma bort låtar som Allt vad jag begär och Katarina.

Jag ser egentligen bara ett fel med den här skivan. Det luktar väldigt, väldigt mycket 80-tal om den. En produktion som förmodligen gör att Kråksånger i dag låter tämligen dammig och ”daterad”. Men vad gör det, när man får höra Wiehe göra Hendrix...

Nr: 678/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar