The Musical Box: Lätt att tycka om Tasty

fredag 20 december 2013

Lätt att tycka om Tasty

GOOD RATS – TASTY – 1974

Tasty...? Jodå, Good Rats album från 1974 smakar något alldeles extra. Det är rent av en smaksensation; hårdrock, jazz, artrock. De här amerikanska undergroundrockarna hade hittat sin alldeles egen grej redan i början av 70-talet. Det var bara det att ingen annan än de själva hajade det...
Det känns nästan fattigt att beskriva den här LP:n med bara några ord i en text. Jag känner att den är värd mycket mer än bara det. Det är lätt att tycka om Tasty och en sån där LP man gärna spelar om och om igen.

Jag har egentligen bara en invändning mot den här plattan. Den kan bli lite tjatig att lyssna på när man spelar den för 20:e eller 25:e gången i rad. Samtidigt som man inte kan låta bli...

Jag hittade LP:n i en begagnataffär i Göteborg just precis när jag gett upp hoppet om att någonsin få tag i den. Ren tur. Good Rats sålde aldrig särskilt många skivor ens när de var som störst, så deras tidiga plattor är ganska ovanliga i Sverige. Möjligtvis att de hade en del fans hemma på Long Island, men inte många fler.
De få som kommenterat skivan på Internet är lyriska. Det finns till och med dem som hävdar att Tasty är Good Rats svar på Sgt Pepper. Musiken är välgjord, varierad, intelligent och med mycket humor, så det kan väl jag också hålla med om.

Men att den skulle vara banbrytande på samma sätt som Beatles klassiker går jag nog inte med på, men jag hittar spår av Zappas elaka ironi, smart artrock som Queens The Fairy Feller´s Master Stroke, tung hård 70-talsrock och dessutom en hel del mycket fräcka jazzinfluenser.

Nr: 296/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar