The Musical Box: Rare Earth var en naturkraft

torsdag 5 december 2013

Rare Earth var en naturkraft

RARE EARTH – ECOLOGY - 1970

Det kan ha varit brist på låtar som fick Rare Earth att bli ett av sin tids bästa funkband..? Låter det konstigt?
Nja, så här var det. På sin första motown-platta var de tvungna att dra ut den gamla Smokey Robinson-låten Get Ready över hela b-sidan för att de inte hade några fler låtar att spela in. Det visade sig dock vara ett lysande drag. Den nedkortade singelversionen blev en hit.

På sina andra motown-skiva – Ecology från 1970 – slog de till med gamla soulklassikern I´m Losing You och Beatles Eleanor Rigby. Båda blev så klart hits.

Ecology var en av få Rare Earth-album som saknades i min samling, men för ett tag sedan dök den upp.

Eftersom jag nu kan jämföra alla deras tidiga plattor är jag lite inne på att det här är deras bästa album.

Jag lägger fram följande bevis:
1. Den gamla temptationslåten I´m Losing You gör Rare Earth otäckt bra. Tungt, funkigt ös. Eleanor Rigby blir minst sagt speciell i deras tolkning.
2. Men skivans allra bästa spår är inledningen med Born To Wander. Den säger precis allt som behöver sägas om Rare Earth i början av 70-talet. Och det är enkelt. Rare Earth var en naturkraft. Rå, svettig, explosiv funk.
3. Hela skivan håller ett rasande högt tempo, från starten med Born To Wander till avslutande Eleanor Rigby. Och missa inte Nice Place To Visit, en tung psykedelisk rocklåt som borde vara helt fel...men blir helt, helt rätt.
Så är det. Ecology är Rare Earths bästa album.

Nr: 1619/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar