The Musical Box: Texter saltade med ironi

söndag 8 december 2013

Texter saltade med ironi

ELLIOTT MURPHY – NIGHT LIGHTS – 1976

Night Lights vill jag jämföra med Springsteens Born To Run. Inte bara för att skivan kom samma år, utan för att Murphy – som Springsteen – på sitt tredje album gick från det mer poetiska till rock. Att det musikaliskt sen inte ligger särskilt nära Springsteen är en helt annan sak...
På den här plattan har Murphy med sig folk från Velvet Underground och Modern Lovers och dessutom Jerry Harrison, som senare skulle hamna i Talking Heads. Det gör att Night Ligts får ett betydligt rockigare sound än hans tidigare album.

Men texterna är, som tidigare, lika bitande elaka och saltade med ironi. Något som 1976 blivit ett kännetecken för Elliott Murphy.
Night Lights är idag helt bortglömt – till skillnad från Born To Run. Det är tråkigt för här finns en rad lysande rocklåtar kryddade med avgasångor från New Yorks bakgator och Murphys svarta humor.

Mina favoriter är utan tvekan retliga Never As Old As You och ironiserande Deco Dance. Självklart är detta en LP jag hellre lyssnar på nu för tiden än Born To Run.

Nr: 1198/2222

2 kommentarer:

  1. Elliott Murphy är en av dessa artister som fullständigt glömts bort. Om jag minns rätt var han ganska uppskriven av kritiker under sent 70- och tidigt 80-tal, och var åtminstone ett "halvstort" namn. Men numera nämns han praktiskt taget aldrig. Lite märkligt, med tanke på att många andra artister i ungefär samma stil åtnjuter stort anseende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles sant, vilket är märkligt. De skivor han gjort på senare år är också riktigt, riktigt bra grejer.

      Radera