The Musical Box: ”Tidernas bästa comebackalbum”

torsdag 26 december 2013

”Tidernas bästa comebackalbum”

DAVID BOWIE – THE NEXT DAY – 2013

"Tidernas bästa comebackalbum" har det kallats, David Bowies The Next Day. Tio år efter senaste plattan (Reality 2003) kom han tillbaka. Alla trodde det var över, att tidernas största popikon pensionerat sig, att en epok gått i graven. Men Bowie gjorde som han alltid gjort, överraskade.
Det är inte första gången David Bowie gjort så här. När han på 70-talet lämnade Ziggy Stardust för soul. De magiska berlinskivorna Low och Heroes. Let´s Dance och åren som mainstreampopens häxmästare på 80-talet. 1 Outside och industrirock.

Sätter man in The Next Day i ett större sammanhang var det ganska naturligt att det skulle hända något nästa dag också...
Det tog Bowie två hemlighetsfulla år att spela in The Next Day. Det är lätt att ryckas med av alla de lyriska recensionerna, men för mig finns det ingen tvekan. The Next Day är lysande. Det är också en sammanfattning.

Man skulle kunna hävda att det är en nostalgisk retroplatta, tillbaka till Heroes och slutet av 70-talet eftersom omslagsbilden antyder det.

Här finns också kraftfulla spår från Ziggy, från soul och Young Americans, från Let´s Dance. Men ingenting är enkelt när det gäller Bowie, The Next Day har så mycket mer.

Trots de tydliga kopplingarna till det gamla lyckas Bowie av detta skapa något vitalt, fräckt och oberäknerligt. Ett delvis nytt sound, tekniskt fulländat, varierat, motsägelsefullt men ohyggligt lockande.

The Next Day är inte bara en comeback, det är dessutom ett förbannat bra rockalbum.

Nr: 566/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar