The Musical Box: Tysklands svar på Genesis

söndag 29 december 2013

Tysklands svar på Genesis

GROBSCHNITT – MERRY-GO-ROUND – 1979

Grobschnitt verkar ha kul. Det är nästan så jag blir lite avundsjuk. Tänk om man fått vara med när de spelade in den här plattan. Mycket humor, lite galet, lekfullt.
Ändå är det musik i ganska strika former. Grobschnitt kan nog sägas vara Tysklands svar på Genesis, eller möjligtvis Camel, mycket handlar nämligen om atmosfär och långa synthslingor.

Men när jag lyssnar på den här plattan vill jag också dra in Supertramp och deras album Crisis! What Crisis? och Crime Of The Century.
Enklast är kanske att hävda Genesislinjen. Den kopplingen är ganska tydlig. Jag får för mig att det var så här Genesis kunde låtit om Peter Gabriel varit kvar i bandet efter 1975. En jämförelse med Yes skulle man också kunna göra, men med kortare låtar.

Merry-Go-Round anses av progrockkännare dock inte vara något av Grobschnitts direkt starka album. Gruppens skivor från det tidiga 70-talet sägs vara bättre.

En och annan menar emellertid att den här skivan var deras sista riktigt bra...Hmm, det är alltså ingen exakt vetenskap vi pratar om här.

Jag analyserar inte detta på något sätt, utan nöjer mig att Merry-Go-Round är tillräckligt intressant för att få igång min fantasi.

Jag gillar den här plattan. Den är rolig att lyssna på. A.C.Y.M och Coke Train är mina favoriter. Den är definitivt roligare att lyssna på än allt det Genesis gjorde efter Wind & Wuthering.

Nr: 29/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar