The Musical Box: Det gnistrar i ögonen

måndag 2 december 2013

Det gnistrar i ögonen

FRANK ZAPPA – YOU ARE WHAT YOU IS – 1981

Kolla omslagsbilden! Visst ser Zappa ut att vara i högform? Det riktigt gnistrar i ögonen. Och det där elaka smajlet känner man ju igen. Bilden ljuger inte. You Are What You Is är ett ruskigt bra zappa-album.
Men jag kommer inte ihåg att man tyckte så när skivan var ny. Efter album som Joe´s Garage och Sheik Yerbouti var det inte många (utom dead-headfansen förstås) som räknade med Zappa. You Are What You Is gick – som jag kommer ihåg det – nästan spårlöst förbi.

Kanske för att det inte fanns några hitlåtar som Bobby Brown eller Catholic Girls. Eller för att folk helt enkelt inte orkade eller kunde hänga med i Zappas vid den tiden rasande tempo.

You Are What You Is har allt som Sheik Yerbouti och Joe´s Garage kunde erbjuda. Men den sammanfattar på något sätt också tidigare saker som Chunga´s Revenge och på sitt sätt ända tillbaka till Hot Rats och The Grand Wazoo. Referenserna till tidigare verk är många och tydliga. Det gör skivan spännande.
Albumet sägs vara Zappas hårdaste vilket nog är sant. Men han nöjer sig inte med gnistrande hårdrockgitarr, utan ger sig på allt från metal till soul, punk, powerpop, jazz och givetvis doowop. Av den anledning är förmodligen You Are What You Is inget bra album för nybörjaren. Det kan vara svårt att få grepp på.

Sen måste jag ju bara nämna texterna, som är sagolika. Det är dessutom en sån där platta (en dubbel närmare bestämt) som sätter sig direkt. Det är ett album man gärna spelar många gånger i rad och gärna på extremt hög volym.

Countryparodin Harder Than Your Husband är en av mina favoriter, ihop med briljanta driften med powerpop, Doreen. Goblin Girl, där jag misstänker att nån står och spyr i bakgrunden under hela låten, är också fantastiskt rolig. Alla de låtarna på första sidan, men resten av albumet är precis lika starkt.

Nr: 1224/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar