The Musical Box: Ekot från Mott the Hooples mörka år

söndag 5 januari 2014

Ekot från Mott the Hooples mörka år

MOTT THE HOOPLE – MOTT THE HOOPLE – 1969

Det säger sig kanske själv. Att försöka mixa Bob Dylan med hårdrock funkade inte. Det var vad de allra flesta tyckte när de fick höra Mott the Hooples debutplatta 1969. Det lät märkligt med Ian Hunter som Dylan-tolkare ihop med Mick Ralphs spretiga gitarriff.
Det hjälpte inte ens att Mott-gänget inledde hela sin karriär med Kinks-klassikern You Really Got Me. Folk gillade det inte ändå. Därför är det här är en skiva det aldrig pratas särskilt mycket om. Den tillhör Mott the Hooples mörka glömda tidiga år.

Det gjorde den väl också några år senare när jag själv stod och fingrade på den i affärernas skivbackar.

Det var då man hade spelat sönder de där legendariska plattorna The Hoople, Mott och All The Young Dudes och letade efter mer.

Men något köp blev det aldrig, debutplattan var lite för stökig. Och både Rock And Roll Queen och You Really Got Me fanns med på en samlingsskiva jag redan hade.

Numera finns den här skivan så klart i samlingen, upphittad nere i Klasses källare på Torpa. Visserligen en amerikansk press på Atlantic. Men va tusan, den är nu för tiden svår att få tag på, så Island-etiketten får betraktas som en lyx.
Och numera tycker jag väl att Mott the Hoople blev lite orättvist behandlat. Möjligtvis är det av nostalgiska skäl, men Rock And Roll Queen är fortfarande en brutalt tung rocklåt, för att inte tala om instrumentala You Really Got Me. Där har Ray Davies nåt att tänka på.

Sen har jag hittat en pärla till, Doug Sahm-covern At The Crossroads. Bara för den låten är den här skivan värd att äga.

Nr: 1520/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar