The Musical Box: Ett försök att hänga med

lördag 25 januari 2014

Ett försök att hänga med

GOLDEN EARRING – GRAB IT FOR A SECOND - 1978

Golden Earring dundrade igenom 1973 med Radar Love och albumet Moontan. Ett av tidernas bästa progressiva rockalbum, om du frågar mej.
Det var några år sen...men de här holländska rockhjältarna lever faktiskt fortfarande och sprattlar emellanåt till med en ny platta. Så sent som 2006 (vad jag vet) kom deras senaste.

Gruppen bildades redan 1961, har haft samma sättning sedan 1970 och bör därmed räknas in i kategorin ”världens äldsta nu levande rockband”, ihop med Stones och några få till.

Kanske skulle man lite elakt också kunna kalla dem ”världens äldsta nu levande One-hit wonder”. För lika stora som 1973 och Radar Love blev aldrig Golden Earring igen, även om de gjorde massor med försök.

Den här skivan, Grab It For A Second från 1978, är ett i raden. Golden Earrings trettonde album! Sammanlagt har de fram till i dag har de släppt 24 studioalbum och dessutom minst sju liveplattor.

Även om det där är imponerande har jag lite svårt för Grab It For A Second. För det första lämnade Golden Earring den progressiva rocken ganska snart efter Moontan och tassade ut på gungflyn som new wave, funk och vanlig hederlig treackords hårdrock.

Den här plattan är någon slags blandning av allt det där. Kanske var det ett försök att hänga med i tiden, kanske var det en mindre sell-out, för här finns ett par låtar som en fotbollspublik skulle kunna ta upp och sjunga som allsång. Lite oumpa-oumpa med andra ord.

Så särskilt bra blir det inte, får jag väl erkänna. Möjligtvis skulle man kunna påstå att titelspåret är en liten fläkt från ”den gamla goda tiden”, men inte mycket mer.

Nr: 1241/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar