The Musical Box: Jethro Tulls felande länk

tisdag 28 januari 2014

Jethro Tulls felande länk

JETHRO TULL – BENEFIT – 1970

Benefit är Jethro Tulls tredje album, den kom 1970, mellan Stand Up och Aqualung, Jethro Tulls tidiga mästerverk. Men Benefit har inte mycket av den glansen. Man skulle nog kunna påstå att den är Jethro Tulls felande länk, ett lite tråkigt mellanspel...

Jag saknar det där naturliga fantasiflödet, de oväntade vändningarna och spännande ideérna. Benefit är lite för allvarlig, alldeles för seriös och därför tråkig.

Nästan som om Ian Anderson vill predika, men inte har något direkt vettigt att säga.

Kanske tycker jag så eftersom det inte går att låta bli jämförelser med Stand Up (skivan innan) och Aqualung (den efter). Det går knappast, det var unika skivor, Aqualung dessutom Tulls stora, stora genombrott.

Men om man låter bli det är Benefit faktiskt inte alls så himla dålig. Då är det en riktigt hyfsad progrockskiva, om man väljer ut godbitarna.

Skivans första spår till exempel. With You There To Help Me låter som ett psykedeliskt experiment, ett deprimerande epos, mörkt men ändå positivt, om nu nån hängde med där. Och Nothing Is Easy är ju faktiskt en av mina absoluta tull-favoriter.

Så här då. Jag tror Ian Anderson led av prestationsångest. Därför är Benefit som den är.

Nr: 1295/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar