The Musical Box: Kraftfullt av John Barry

söndag 19 januari 2014

Kraftfullt av John Barry

THUNDERBALL – SOUNDTRACK – 1965

James Bond jagar S.P.E.C.T.R.E-skurkar på Bahamas och upptäcker de två stulna atombomber Blofeld håller världen i ett järngrepp med. Det blir en enkel match för James Bond.
Åskbollen hade premiär 1965 och var den fjärde James Bond-filmen. Tanken var att Shirley Bassey för andra gången i rad skulle få göra ledmotivet*, men sent in i produktionen ändrades det till Tom Jones. Låten Thunderball ska man numera nog räkna till hans klassiker. Det sägs att Tom Jones var nära att svimma under låtens sista långa utdragna ton.

Resten av musiken stod John Barry för, vilket han gjort även för de tre tidigare filmerna och skulle göra för många till efter Åskbollen.
 
Det var ett kraftfullt soundtrack han fick ihop. Helt instrumentalt, förutom Tom Jones, men dramatiskt och omtumlande. En av få soundtracks i min samling som faktiskt funkar att lyssna på för sig själv, utan filmen.

Dock finns inte all musik från filmen med på skivan utan bara drygt den första halvan. Det sägs att det blev så bråttom att få i ordning skivan att John Barry helt enkelt inte hann med.

Min LP är en monoinspelning från 1965, vilket gör saken ännu lite bättre.

Nr: 40/2222

* Goldfinger, 1964

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar