The Musical Box: Prince och Kiss

lördag 18 januari 2014

Prince och Kiss

PRINCE – PARADE – 1986

Parade är ett svårlyssnat album. Melodierna är inte självklara, rytmerna ibland märkliga och låtarna kan tyckas vara valda helt utan tanke. Inte ens skivans stora hit, Kiss, är enkel att komma överens med. Man skulle kunna avfärda Parade som allt för introvert, som ett halvt missriktat experiment.
En gammal kompis berättade att han egentligen bara lyssnat på b-sidan, och då bara på en låt, Kiss. Resten av låtarna hade han aldrig orkat ta sig igenom.

Inte en Kiss hade han mycket över för, tyckte till och med bättre om att Tom Jones tagit den låten till den ”vanliga” popsfären och gjort den till sin.

Parade är svår att komma till tals med. Prince blandar ruffig funk med musikal, hård rock och soul, och lägger sen till kraftiga psykedeliska inslag. Stundtals rörigt, på sina ställen för abstrakt och...konstigt.

Betydligt enklare blir det dock om man vet att LP:n också var en soundtrack, musik till filmen Under The Cherry Moon, en av Prince egna filmer.

Då blir låtordningen förklarad och det ibland märkliga låtvalet blir lättare att fatta. Och man förstår vem den där Christoper Tracy är som dyker upp i texterna...

Jag har inte sett filmen, men den lär vara i svartvitt och Prince har själv huvudrollen. Jag har ingen aning om hur filmen togs emot.

Däremot vet jag att soundtracken trots sitt knepiga innehåll sålde ganska bra, kanske beroende på Kiss.

Nr: 556/2222

2 kommentarer:

  1. Jag gillar Prince mycket, men jag får hålla med om att den här plattan var för seg för mig. Nu har jag inte sett filmen, men den floppade grovt har jag för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut en besvikelse. Inte alls i närheten av hans tidigare album. Men å andra sidan gjorde han ju bra saker efter Kiss, så allt är förlåtet...

      Radera