The Musical Box: Behaglig, drömsk och sökande

onsdag 19 februari 2014

Behaglig, drömsk och sökande

DAVE GREENSLADE – CACTUS CHOIR – 1976

Nästan behaglig musik, drömsk och sökande. Mer Oldfield och ambient musik än progressiv rock. Dave Greenslades melodislingor söker sig ut på egna vägar och upptäcker ständigt nya.
Här finns spår av progressiv rock, av folkrock och av jazz. Stundtals fascinerande och fantasieggande. Inte helt olik den musik han tidigare gjort med sin grupp Greenslade. Men när han 1976 gav sig ut på egen hand tonades de galna infallen och våldsamma utbrotten ner.

Cactus Choir, som är ett löst sammanhållet konceptalbum om koloniseringen av Amerika, är därför inte något för den som söker de omedelbara sensationerna. Utan mer för dem som har tålamodet och intresset att låta musik sjunka in.
Det handlar nästan uteslutande om synthar och keyboards hanterade av Dave Greenslade själv, andra instrument och sång förekommer bara sporadiskt.

Cactus Choir är Dave Greenslades första soloalbum efter att gruppen Greenslade splittrats 1975, som i sin tur växt fram ur erkända storheter som Colosseum och King Crimson.

Det blev bara fyra album för Greenslade. Det här albumet är ett bra alternativ för den som tycker att Greenslade som grupp gjorde alldeles för få plattor.

Nr: 839/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar