The Musical Box: Zigenarpop och Brothers Figaro

fredag 7 februari 2014

Zigenarpop och Brothers Figaro

BROTHERS FIGARO – GYPSY BEAT – 1990

I början av 90-talet var det inne med zigenarmusik i popvärlden. Brothers Figaro gav 1990 ut sin hittills enda skiva Gypsy Beat. En lite udda blandning av rock, folk- och zigenarmusik. Låtarna är akustiska och bandet använder bland annat mandolin. Det blir ganska kul. Ibland är det omöjligt att säga varför man fastnar för en speciell platta.
Låten My Gold Ring, som nog blev en mindre hit, kan jag emellanåt spela ganska högt...och flera gånger. Ibland tål jag den inte alls. Kanske beror det på att jag kopplar ihop Brothers Figaro med danslåten Macarena*, vilket givetvis är högst orättvist.

Brothers Figaro är betydligt bättre än så, även om det spretar åt alla håll. Sen kan man alltid trösta sig med att Brothers Figaro var flera år före den där discoplågan. Man ska nog hellre jämföra Brothers Figaro med ett band som Havalinas.

Går man längre tillbaka ligger tidig amerikansk västkustpop inte långt borta, Flying Burrito Brothers kanske. Nu för tiden skulle det säkert kallas indiepop...som allt annat...
Vad Brothers Figaro sysslat med efter 1990 har jag ingen aning om. Det enda jag egentligen vet är att bandet fortfarande håller igång, och att Nigel Harrrison, basisten i Blondie, lirar med gänget. Någonstans kan jag också påminna mig att de vid något tillfälle släppt en julskiva (!).

Nr: 910/2222

* se kommentarer. Felaktigt angav jag Gypsy Kings som upphovsmän till Macarena, vilket nu har ändrats i texten.

2 kommentarer:

  1. Jag är ingen expert på varken zigenarmusik eller spanskspråkig hitlistepop, men vill ändå påpeka ett sakfel: Danshiten "Macarena" gjordes inte av Gipsy Kings, utan av en grupp som kallade sig Los del Rio. "Macarena" var en hit runt om i världen omkring 1995 - 97 (enligt Wikipedia).

    Om jag minns rätt fick väl Gipsy Kings sitt stora internationella genombrott betydligt tidigare, redan i slutet av 1980-talet. Deras största hits var såvitt jag vet "Bamboleo" och coverversionen av den gamla italienska schlagern "Volare".

    SvaraRadera
  2. Tack för den rättelsen. Jag var ute på lite hal is där med Macarena...det är inte mitt område tydligen...rättar i texten.

    SvaraRadera