The Musical Box: Äkta svensk busrock

lördag 1 mars 2014

Äkta svensk busrock

SINNERS – PIECEBYPIECE – 1990

När Sinners fick skivkontrakt med Warner Brothers och släppte LP:n Come Fly With Us 1993 gick det åt helt fel håll. Sinners var inte nöjda med resultatet, bröt kontraktet och tog en paus...som håller på än...
Men nu går jag händelserna i förväg. Piecebypiece från 1990 var en av plattorna som fick Warner Brothers att bli sugna på äkta svensk-skånsk busrock. Sinners andra svenska album*.

Behöver jag berätta att det här är en av de svenska rockplattor jag spelat mest.

En sommar fick den snurra så mycket på skivtallriken att den höll på att bli skev. Den gick varm helt enkelt (möjligtvis bidrog en ovanlig stark sommarsol).

Piecebypiece räddades dock och dyker fortfarande emellanåt upp på min spellista. Kiss Her To The Bone är en sån där gammal klassiker jag går igång på.

Okej, det är knappast det mest sofistikerade och avancerade, men det är rakt och ärligt, svettigt och stökig, och väldigt kul.

The Sinners hade den där vildvuxna och lite busiga charmen som jag gärna kopplar ihop med de brittiska new wave-banden. Attityden att allt är tillåtet och fan tar den som säger emot. Säger nån emot när jag påstår att Sven Köhler var en alldeles lysande sångare?
Att sen Stones också helt säkert funnits med som en av förebilderna gör inte saken sämre. Kopplingar till Jagger/Richards finns där hela tiden...i varenda låt. Och det älskar jag.

Bluesiga Little Queen Of Hearts är en favorit, liksom Small Circle, där jag hör Black & Blue, It´s Only Rock And Roll och Exile On Main Street eka i bakgrunden. Jo du. Den här LP:n är jag nöjd med.

Nr: 747/2222

* Swamp Records i Frankrike gav 1986 ut en samlingsplatta med Sinners tidiga singlar, The Original Sin, men den räknas av någon anledning inte i diskografin. Sinners första ”riktiga” album är From The Heart Down från 1987.

2 kommentarer:

  1. Kanon skiva! Köpte den på sweetspotmässan av dig tror jag. Hade sen tidigare bara "turn it up" på cd som jag gillar men denna är klart bättre, tycker jag iallafall. Ett av Sveriges bästa rockband.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det var av mej du köpte den. Jag sa ju att den var kanon! Men leta reda på första plattan, From the heart down...den är bra på riktigt.

      Radera