The Musical Box: Det unika med Prince

onsdag 19 mars 2014

Det unika med Prince

PRINCE – DIRTY MIND – 1980

Man kan inte säga att Prince kom med något direkt nytt på Dirty Mind, danspop är danspop är synthpop, säga vad man vill. Särskilt revolutionerande var det inte.
Storheten med LP:n är dock att trots att det är synthpop...känns det inte så, utan som äkta. Är det kanske det som är det unika med Prince?

Och ful i mun är han också. Nästan varenda text handlar om avsugningar, trekanter och masturberande.

Men märkligt nog är det inget man direkt tänker på. Det är inte det som gör Dirty Mind publikfriande spännande. Är det kanske det som är det unika med Prince?

Skivan är kort, bara drygt 30 minuter. Och egentligen är det bara i två låtar Prince på allvar visar upp sin storhet; Gotta Broken Heart Again och incestlåten Sister.

Resten handlar nästan bara om fräcka synthiga disco-funk-beats eller snygga kommersiellt välanpassade melodier. Inledningen med Head är en sådan, men inte på det dåliga sättet, nej Prince gör det bra. Är det kanske det som är det unika med Prince?

Det roliga med Dirty Mind är att det går att hitta så många olika kopplingar; James Brown, Funkadelic, Sly & The Family Stone, Santana...

Prince lyckas smälta samman soul, disco, pop, jazz och funk och använder synthar och trummaskin som ljudmatta. Det låter dekadent och är samtidigt snyggt. Är det kanske det som är det unika med Prince?

Nr: 1498/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar