The Musical Box: Gasolins rockigaste album

torsdag 20 mars 2014

Gasolins rockigaste album

GASOLIN – GAS 5 – 1975

En del skulle nog hävda att Gasolin nådde sin topp 1977 med albumet Gör det noget. Men då har de kanske inte hört Gas 5 från 1975. Rockigare än så blev aldrig Gasolin.
Det är ett nästan fulländat rockalbum, med ohyggliga låtar som Rabalderstraede, Kvinde min, Masser af Succes, Refrainet er frit och Sjagge. Och för första gången sjöng Kim Larsen låtar på engelska*. Bara två låtar, men ändå...
Det är en platta jag gärna spelar nu för tiden också. Gas 5 skiljer sig en hel del från Gasolins andra album. Det är mycket tuffare, tyngre och rockigare.

Den där lilla glimten i ögat, som kanske är den stora charmen med Gasolin, finns det inte mycket av här. Här är Gasolin ett fullfjädrat arenarockband som öser på med högt tryck. Rabalderstraede är stökig och rå, men oerhört proffsigt gjord.

Det där hindrar inte att det finns ett par väldigt snygga ballader på skivan också. Kvinde min är väl den mest kända. Bara för den låtens skull borde man ha samtliga gasolinplattor.

Men Masser av succes och Sct Emetri kommer inte långt efter. Gas 5 spelades också in med engelsk text och gavs 1976 ut under namnet What a Lemon.

Nr: 1393/2222

* På en skiva utgiven i Norden alltså. Innan hade både Stakkels Jim och Gasolin 3 spelats in med engelska texter som ett försök att nå de brittiska och amerikanska skivköparna.

2 kommentarer:

  1. Kul att du oförtrutet fortsätter skriva om Gasolin! Det verkar inte vara många svenskar som har någon relation till dessa danska rockhjältar längre. I Danmark är de väl fortfarande närmast nationalhelgon, men här i landet tycks de vara fullständigt bortglömda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och Gasolin har alltid haft ett gott förhållande, ända sedan Hva gör vi nu lille du. Håller med dig om att folk i Sverige glömt bort dem. Gasolin var stora i Sverige det året de släppte liveplattan Live i Skandinavien och då var de många som gillade dem. Men inte ens då var det många som hade koll på deras tidigare plattor, som ALLA var mycket bättre än den där liveskivan (som faktiskt är ganska tråkig i jämförelse).

      Radera