The Musical Box: Lou Reeds Transformer

torsdag 13 mars 2014

Lou Reeds Transformer

LOU REED – TRANSFORMER - 1972

På stela ben och med irrande blick dök Lou Reed upp i Elvis Costellos tv-show för några år sedan. Han var sliten, trött och sluddrade på talet. Men ögonen glödde fortfarande. Han fck en ny lever. Men nu är han död.
Inte ens Lou Reed var alltså odödlig trots att hans album från det tidiga 70-talet är oförglömliga, rent av bedövande mäktiga. Transformer från 1972, som var Reeds andra efter att han lämnat Velvet Underground, är fortfarande helt sagolik. Provokativ och svart. Vicious, Perfect Day, Satellite of Love och Walk on the Wild Side är stor musik.

Transformer blev också Lou Reeds stora genombrott som soloartist. Kanske beroende på att David Bowie och Mick Ronson producerade skivan och också finns med bland studiomusikerna.

Det påverkade säkert Lou Reed att närma sig glamrocken. Men Transformer är inte glamrock, trots att titeln kanske antyder att han var på väg åt det hållet. Och trots att många recensenter av skivan antyder det.

Perfect Day är en sån där låt man får rysningar av. Här är Lou Reed som störst, en nästan släpig ballad och med en så underliggande mörk text att det inte finns något mörkare mörker, inte ens i tunnlarna under New York. Transformer är en rockklassiker.

Nr: 466/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar