The Musical Box: McCaffertys röst blev bättre med åren

fredag 7 mars 2014

McCaffertys röst blev bättre med åren

NAZARETH - EXPECT NO MERCY - 1978

Expect No Mercy är en bra nazareth-skiva. Jo, så är det. Jag tar det en gång till: Expect No Mercy är en bra nazareth-skiva!
Det är bara att konstatera att Dan McCafferty och Mannie Charlton gjorde det bra, även i slutet av 70-talet. Jag hade nämligen slutat bry mig om Nazareth efter Hair of the Dog, orkade inte höra mer av samma. Den kom 1975, så jag har några svarta år. Expect No Mercy är från 1978.

När jag äntligen spelar skivan nu igen är det bara att inse att Dan McCaffertys röst faktiskt blev bättre med åren*. Raspigare och hesare än någonsin. Men på det här albumet har han verkligen hittat det där uttrycket i rösten som får håret att resa sig på armarna.
Därför är något av det läckraste med Expect No Mercy balladen Place In Your Heart. Inte för att den skivans bästa spår, Nazareth har gjort bättre, utan för att det är den enda balladen och för Dan McCaffertys raspande.

Egentligen tycker jag Nazareth är ännu bättre när de kör sina klassiska rockers. På den här skivan står Kentucky Fried Blues i särklass. Den är svettig...rå och tung. Gone Dead Train och New York Broken Toy är också två riktiga rivjärn.

Nr: 1441/2222

* Så sent som i augusti 2013 bestämde sig Dan McCafferty att dra sig tillbaka på grund av hälsoskäl.

1 kommentar:

  1. Gone Dead Train framförs bäst av Crazy Horse och Danny Whitten! ;)

    SvaraRadera