The Musical Box: Mick Fleetwood och Savoy Brown

lördag 12 april 2014

Mick Fleetwood och Savoy Brown

FLEETWOOD MAC – PENGUIN – 1973

Det Fleetwood Mac som gjorde den här LP:n är inte samma grupp som släppte välkända album som Roumors och Tusk, även om musiken faktiskt låter lite åt det hållet.
Penguin har heller inget direkt med 60-talets Peter Greens Fleetwood Mac att göra. Den siste originalmedlemmen (förutom Mick Fleetwood och John McVie) hade fått kicken strax innan skivan spelades in, Danny Kirwan.

Det tidiga 70-talet var rörigt för Fleetwood Mac, som under några förvirrade år bytte gruppmedlemmar på nästan varenda skiva de spelade in.
Penguin är den enda skivan där förra Savoy Brown-hjältarna Bob Weston och Dave Walker fick vara med. Strax efter att den spelats in fick de kicken av Mick Fleetwood, av välkända anledningar.

En musikkritiker skrev ungefär så här. ”Det enda Walker och Weston förde med sig var mer personliga (drog)problem, vilket var det sista Fleetwood Mac behövde”. När Weston dessutom hade en affär med Fleetwoods hustru kunde det inte gått på annat sätt.

Walker och Weston tillförde inte heller något till Fleetwood Macs sound. Den som hoppas få höra lite Savoy Brown-blues får vänta förgäves.

Penguin är i stället ett album där Christine McVies luftiga popmusik svävar över inspelningarna, vilket är lika med fyra av låtarna.

Bob Welch bidrar med resterande, en samling ganska ordinära rocklåtar.

Dessutom gjorde Peter Green ett inhopp i Caught In The Rain, vilket kan ha varit ett PR-trick. För det första spelar han bara akustisk gitarr och ingen vet om han verkligen var där eller om det var en gammal demotejp...

Men ingenstans på skivan lyfter musiken till några större höjder. Både Christine Perfect (McVie) och Welch gjorde mycket bättre saker senare...och Peter Greens inhopp är ganska sömnigt.
Det mest intressanta är nog att Penguin påminner lite, lite om det sound Fleetwood Macs fick under storhetstiden, när Lindsey Buckingham och Stevie Nicks kom med i bandet.

Nr: 1627/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar