The Musical Box: Ram Jam, Black Betty och bubblegumpop

tisdag 15 april 2014

Ram Jam, Black Betty och bubblegumpop

RAM JAM – RAM JAM – 1977

Allvarligt talat! Den här skivan är egentligen inte särskilt intressant. Bara ordinär amerikansk hårdrock från det sena 70-talet, boogierock. Det finns massor av sånt. Om det nu inte vore för stentuffa rockern Black Betty*, den enda låt på skivan som är riktigt bra. Fläskigt och överdådigt och blytunga riff.
Nåt mer liknande den låten klarar Ram Jam inte av att upprepa på sin debutskiva. Men gillar man amerikansk hårdrock från mitten 70-talet är detta så klart en platta som kanske bör ingå i samlingen ändå. Black Betty hör ju till någon slags allmänbildning för långhåriga 70-talsrockers.

Det är dock inte därför jag har skivan. Det handlar om helt andra grejer - om den kortvariga flugan bubblegumpop under det sena 60-talet.

Det är nämligen där Ram Jam, märkligt nog, verkar ha sina rötter...vilket jag upptäckte när jag började studera baksidan av konvolutet.

Lite förvånad blev jag när jag såg att skivan producerats av låtskrivarduon Kasenets Katz*, som i slutet av 60-talet låg bakom flera av de där tuggummibanden.

Det kan till och med varit så att det var dem som satte upp mallarna för hela genren. Dels med sitt eget band Kasenets Katz Singing Orchestral Circus. Och sen med andra storheter som 1910 Fruitgum Company och Ohio Express.
För att understryka det hela dyker bubblegum-psykedeliabandet Lemon Pipers** gamle sångare och gitarrist, Bill Bartlett, upp i Ram Jam också. Där ser man. Genast blev denna platta betydligt roligare.

Men bubblegumpop eller psykedelia finns inte det minsta på den här LP:n. Det är hårdrock.

Nr: 824/2222

* Se kommentarer.
** Lemon Pipers släppte två ”legendariska” album i slutet av 60-talet; Green Tambourine och Jungle Marmalade.

2 kommentarer:

  1. Allvarligt talat! Du brukar vara så väl påläst om de plattor/artister du skriver om, men i det här fallet hade lite grundläggande research inte skadat.

    1. Kasenetz-Katz var inte en person ("han") utan betecknade producent- och låtskrivar-duon Jerry Kasenetz och Jeff Katz.

    2. "Black Betty" är ursprungligen en amerikansk folkvisa/arbetssång som troligen har sina rötter långt bak i 1700- och 1800-talens olika folkmusiktraditioner. Den hade spelats in av en mängd olika blues- och folkmusik-artister innan Ram Jams hårdrocksversion blev en superhit. En känd tolkning av låten gjordes av Huddie "Leadbelly" Ledbetter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack för det. att Kazenets Katz var en duo borde jag haft koll på, det har du rätt i. Jag snyggar till texten...så det blir rätt.

      Radera