The Musical Box: Ellie Pop och Beatlespop

torsdag 5 juni 2014

Ellie Pop och Beatlespop

ELLIE POP – ELLIE POP – 1968

No Thanks Mr. Mann är så psykedeliskt det kan bli. Men i övrigt är Ellie Pops musik inte psykedelia. Det är beatpop och det är inget snack om var de hämtat sin inspiration - från Beatles. Men inte alls från den psykedeliska eran från 1967 och framåt, utan mer från album som Help och A Hard Day´s Night.
Felet Ellie Pop gjorde var att dock de var lite sent ute med sina låtar. Den här samlingen singlar är från 1966 och 1967, men då hade deras hjältar redan gått vidare med album som Revolver och Sgt Pepper. 1968, när den här LP:n släpptes, var alltså Ellie Pop hopplöst ute.

Nu för tiden, nästan 50 år senare, funkar den bättre. Vi döper helt enkelt om deras musik till indiepop...och då går det hem i folkhemmen...

Nu var nog inte Ellie Pop lika talangfulla som sina förebilder. Deras låtar tar lite längre tid att lära känna än Any Time At All och Can´t Buy Me Love.

Men när man å andra sidan lirat den här popskivan några gånger växer den och blir bättre än man först trodde.

Slutsatsen blir att Ellie Pop är musik för den som redan har allt med Beatles men gärna vill höra mer. Det är också musik för nutida indiepopfreaks som behöver inspiration.

Den här LP:n är en riktig raritet på samlarmarknaden. För den som vill ha tag i originalpressen blir det till att lägga upp närmare en tusenlapp. Men för oss vanliga dödliga har nu skivan nyligen släppts i en reissue, vilken man kan få för drygt 150 spänn. Och det är ju bra.

Nr: 2032/2222

2 kommentarer:

  1. Ett tips på temat beatelsinfluerad amerikansk pop är lp:n Pure buckwheat honey med gruppen Buckwheat. Den är billig i original (runt 50 kr de gånger jag sett den).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon! Lägger den genast på listan över skivor som bör skaffas.

      Radera