The Musical Box: Psykedelisk soul In Concert

lördag 14 juni 2014

Psykedelisk soul In Concert

RARE EARTH – IN CONCERT – 1971

Om det finns något som heter psykedelisk soul, då är Rare Earths album In Concert ett exempel på det. Om du inte hört den skivan. Leta reda på den.
Den är nu för tiden svår att hitta begagnad på vinyl. De som har den gör sig inte av med den. Och det är många som vill ha den. Det en liveinspelning som är något alldeles extra.
Och ändå är den från 1971 när tekniken för såna här inspelningar kanske inte var den allra bästa. Men ändå är det är ruggigt bra liveplatta. En av de stora.

Tillbaka till det här med psykedelisk soul. Och tillbaka till Get Ready. Rare Earths 20 minuter långa inferno från första motown-plattan. Den var bra då. Men här är den ännu bättre!

In Concert måste ha varit höjdpunkten för Rare Earth. Jag har aldrig hört dem bättre än så här. Inte ens i nån studioinspelning. Det riktigt hörs att de gillar att lira - att konsertspelningar var det de verkligen ville göra.

Rare Earth drar ut på det i det oändliga och hittar hela tiden nya på nya infall, eller en ny rytm, eller nåt helt oväntat. Det soul. Det är funk. Det är rock.

Det är läckert. Och det är en njutning att lyssna. Det är bara sju låtar på In Concert. Men det är ett dubbelalbum. Låtarna är långa. Get Ready tar till exempel en hel LP-sida.

Det finns naturligtvis en massa bra grejer här. Hey Big Brother, Born To Wander, I´m Losing You...bara som några exempel.

Nr: 1490/2222

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Verkligen bra recenserat.
    Visst är det svårt att hitta live album med acceptabel ljudkvalitet, från denna tid. Men som du antyder, det skulle ändra sig.
    Många påstår att live-plattorna bara är ett knep av skivbolagen att tjäna lätta pengar. Kanske är det så.
    Men en del band blir så mycket bättre på scen, tycker jag.
    Njuter av fullvuxna lååååånga versioner.
    Att sedan alla skulle ge ut en dubbel-live vid denna tidpunkt, är beklagligt.
    Hälsning, jens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, de var ju inte ensamma om dubbelalbum precis. Men å andra sidan hade man inte fått de låånga låtarna då...

      Radera
    2. Hej igen.
      Nej, där tänkte jag på vad du skrev om Derek & the Dominos.
      jens

      Radera
    3. He, he, ja där tog de till i överkant, det har du rätt i.

      Radera