The Musical Box: Queensrÿche easy-listening

torsdag 19 juni 2014

Queensrÿche easy-listening

QUEENSRYCHE – EMPIRE – 1990

Metalband har en smal väg att gå. Gör de inte sin grej extremt bra, är det lika bra att de inte gör det alls. Ju tyngre och mörkare, ju färre variationer att välja mellan. Tonläget går ju knappt att göra nåt åt.

Så det ligger någonstans i hur mycket de kan variera sina riff och ”uppfinna” nya. Och där finns ju det mesta redan. De första skivorna med Queensrÿche blev jag inte imponerad av.

Lite kul var det med tung heavy metal från grungens huvudstad Seattle. Men de lät lite mer som brittiska metalband på den tiden.

Jag fick känslan av att de ville mer än de kunde och att det där kolliderade någonstans på vägen. Den uppfattningen fick jag ändra när jag kom över Empire.

Det är ett riktigt bra metal-album tycker jag. Men i HM-sammanhang kanske den skivan mer betraktas som easy-listening. För så där blytungt är det inte. Jag får i stället lite progrock-aningar.

Det är kanske bara för att låten Silent Lucidity påminner mig om The Wall. Det finns ett par exempel till förresten. Så långt som till Pink Floyd når naturligtvis inte Queensrÿche. Men tanken är intressant, även om jag är rätt säker på att Queensrÿche inte var först.

Empire ger mig definitivt anledning att kolla mer på det där med progressiv rock och metal. Det är ett spännande område, men för mig ganska outforskat. Än så länge.

Nr: 1433/2222

Den nedre bilden är hämtad från skivkonvolutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar