The Musical Box: Goodbye blue sky

onsdag 16 juli 2014

Goodbye blue sky

GODLEY & CREME – GOODBYE BLUE SKY - 1988

Munspel är inget ovanligt i rockmusik. Men när progressiva artrockband använder sig av instrumentet som ett genomgående tema på en hel LP blir det spännande. Det var precis vad Godley & Creme gjorde på sitt sista album, Goodbye Blue Sky.
Kevin Godley och Lol Creme började samarbeta efter åren i 10cc och kom upp med några mycket märkliga skapelser, bland annat trippelalbumet Consequences, ett högtravande konceptalbum om miljöförstöringen.

De gjorde sedan ett antal album som inte kan kategoriseras som annat än ”konstiga”. Men mest erkända blev de dock för sina insatser som banbrytande inom musikvideogenren, där de arbetade mot det mer konstnärliga än det sensationslystna. Goodbye Blue Sky blev deras sista album innan de på allvar gav sig in i videobranschen.
Det är ett intressant album, inte minst med tanke på att de använder sig av munspel i varje låt och att munspelets toner för handlingen framåt i detta egentligen mörka och deprimerande konceptalbum, där de på nytt tar upp miljöförstöring och effekterna av ett kärnvapenkrig.

Goodbye Blue Sky är ett ganska spännande album att lyssna på även om enskilda låtar med ”hitlistepotential” lyser med sin frånvaro. En underskattat LP, skivan såldes till lågpris redan samma år den gavs ut, men är betydligt bättre än man tror.

Nr: 1123/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar