The Musical Box: Zombies psykedeliaklassiker

onsdag 2 juli 2014

Zombies psykedeliaklassiker

ZOMBIES – ODESSEY & ORACLE – 1968

Odessey & Oracle är en fantastisk 60-talare, beatpop och psykedelia. Time Of The Season, Care Of Cell 44, A Rose For Emily och nio magiska poplåtar till.

I min samling står den här LP:n på samma hyllplan som Sgt Pepper, Magical Mystery Tour och den där sagolika men bortglömda Around Grapfruit med AC/DC-brorsan George Alexander. Så bra är Odessey & Oracle, men den är alldeles för kort, bara drygt en halvtimme.
Men det är en halvtimme där inte en enda sekund går förlorad. På den här skivan är alla låtar lysande...och när man tror att det inte kan bli bättre...då kommer nästa låt. Och allt knyts ihop med skivans sista spår, Time Of The Season, Zombies största hit vid sidan av She´s Not There.

Man kan nog påstå att det är psykedelia. Odessey & Oracle har tveklöst sina rötter i Sgt Pepper. Men jämför också gärna den här LP:n med Hollies Butterfly eller för all del Their Satanic Majesties Request.

Skivan har en märklig historia. I slutet av 60-talet gjorde den inga som helst avtryck. Zombies minst sagt ojämna karriär var mer eller mindre över när skivan spelades. När den väl kom ut uppmärksammades den inte alls hemma i England och försvann i mängden.

Något år senare upptäcktes den dock i USA (av Al Kooper) och Time Of The Season blev en radiohit. Men då var Zombies redan nedlagt och Rod Argent höll på med nya projekt.

Odessey & Oracle glömdes sedan bort ända fram till mitten av 90-talet då någon musikkritikter grävde fram LP:n på nytt och gav den rättvisan den förtjänade. Av den anledningen räknas numera Odessey & Oracle som en brittisk psykedeliaklassiker.
En nypress av skivan kom nyligen ut igen, vilket gjorde möjligt även för mig att få lyssna på den. Namnet är förresten felstavat, det skulle varit ”Odyssey”. Men legenden berättar att han som ritade omslaget (en kompis till Zombiesgänget) stavade fel...och när det upptäcktes så var det för sent.

Det var nog ingen som brydde sig, Zombies hade inga större planer för sin skiva. Men skivan blev förmodligen mycket större än vad de någonsin räknat med. Det var bara det att den upptäcktes 30 år för sent...

Nr: 448/2222

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i ditt omdöme.

    Under de senaste 20 - 25 åren har musikjournalister grävt fram en massa udda 60-talsplattor och utropat dem till "bortglömda mästerverk". Man blir oftast besviken när man lyssnar på den typen av plattor. Det som någon musikskribent beskrivit som "a lost psychedelic masterpiece" visar sig i allmänhet vara ännu en halvtaskig garagerock-platta med ett av tusentals band som försökte efterlikna Beatles och Stones, men var för dåliga musiker.

    Men just "Odyssey & Oracle" är faktiskt så bra som recensenterna hävdat. Jag vill dessutom hävda att även mycket av Zombies övriga produktion är starkt underskattad. De var en av de bästa av alla de beatgrupper som kom fram i England i mitten av 60-talet, och de hade en särpräglad stil som skilde dem från de flesta andra, likartade band. Jag kan också varmt rekommendera Colin Blunstones solo-LP "One year" från 1971.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, Zombies är mycket bättre än ryktet.
      Rod Argents första soloplatta (från -69) är inte dum den heller. Lite Odessey över den.

      Radera