The Musical Box: Europaväg 66 till Norrköping

tisdag 5 augusti 2014

Europaväg 66 till Norrköping

OLA MAGNELL – EUROPAVÄG 66 – 1981

Europaväg 66 finns inte längre i Sverige. Men 1981 gick denna europaväg från Esbjerg i Danmark till Norrköping i Sverige. Numera heter samma väg E22 och E20. E66:an går nu för tiden från Bressanone i Italien till Ungern.
LP:n med det namnet är inköpt samma vecka skivan släpptes, 44 spänn på Skivfönstret på Norrlandsgatan i Stockholm. Jo, det var så mycket en fullpris-LP kostade på den tiden.

Då var jag fattig student, så det var mycket pengar. Man levde på gul lök och ris. Lyckan var fullständig när ett stockholmsslakteri blev utdömt av hälsovårdsmyndigheten och affärerna tvingades sälja deras falukorv för tio kronor ringen...

Vad jag ville ha sagt med det är att det var en uppoffring att köpa den här LP:n. Det blev inte särskilt många nya plattor de där magra åren, därför valdes de ut med noggrannhet. Men det var ett bra val, tyckte jag då, och nu för tiden också.

Europaväg 66 är inte Ola Magnells bästa platta. Jag hävdar att skivan innan, Straggel och strul, har den positionen. Men Europaväg 66, trots sitt minst sagt inaktuella namn, hör ändå till de där oumbärliga svenska LP-skivorna i min samling.

Åren går flöjlarna slår är den är LP:ns oöverträffade etta, men Tomma tunnor och I min fantasi måste jag också nämna, det är Magnell-klassiker det också.

Dessutom är Olas alldeles egen tolkning av Dylans Don´t Think Twice It´s Alright, som här fått namnet Ta det kallt det är allt, också en sån där låt som fastnar. Ola Magnell hade gjort flera dylanlåtar på sina LP-skivor, men det här är en av de bästa.

Nr: 259/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar